Action Time - på vej

 

 

  • Forside

  • Købet

  • Action Time

  • Galopsport

  • Om mig

  • Træner

  • Nyhedsarkiv

  • Galleri

  • Sponsorer

  • Kontakt

  •  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Kontakt Webmaster

    Nyt om Action Time -fra køb til løb

    Action Time har fået et tilnavn - Duksedrengen! Hesten passer sit arbejde og er superprofessionel i træningen. Mon der også er et par procent Gadedreng, som kan løbe fra alle de andre, når det virkelig gælder? Vi får se.

    Træningen tegner rigtigt godt og der kommer yderst positive meldinger fra arbejdsrytteren. Action Time er på toppen - går som altid en skøn galop - og er ivrig efter at komme i ilden. Formen skal pudses af, men Action Time forventes klar til start d. 19. august, hvor den bliver testet i maidenløb. 

    Juli

    Efter tre ugers Tour de Barthahus er Action Time netop hjemvendt til Enghavelyst. Transporten gik vel, og dyrlægen har checket benene - og meldt klar til at genoptage træningen. Herfra skal lyde en stor tak til familien Svendsen, som har trænet Action Time. Træningen på banen er kommet godt i gang igen - og Action Time nyder at være tilbage i sit "rette element".

    Uge 3 på Barthahus har været præget af en koncentreret indsats. Action Time svømmer derudaf ... og æder som en Tour de France rytter. Klargøring til træningen på Klampenborg har betydet ekstraarbejde: bl.a. longering. Ikke desto mindre har Action Time vist et stigende overskud af kræfter, så det lover godt. Det er meningen, at Action Time fremover skal svømme et par gange om ugen - som led i træningen hos Søren Jensen.

    Barthahus Uge 2. Action Time er på vej ind i anden træningsuge. At der bliver arbejdet - og forbrændt nogle kalorier - ses på foderrationerne. Der har allerede været behov for at skrue godt op for brændstoftildelingen. Action Time svømmer nu fem baner. Én bane tager ca. 30 sekunder at tilbagelægge - og svarer i træningsintensitet til ca. 300 m gallop. Ved udgangen af uge 2 tager Action Time seks baner. Der er i ugens løb blevet arbejdet med svømmeteknik. Da Action Time er utroligt stærk bag til - motoren - skal den lære at bruge forbenene mere aktivt i svømningen. Foderjusteringer har givet ekstra overskud - og en klart bedre indsats i træningen.

    Barthahus Uge 1. Efter seks dages træning er der nu udsigt til en fridag søndag. Selve svømmetræningen tager ikke særligt lang tid, men det er meget fysisk krævende for hestene. I starten er der ikke meget krudt til overs, og Action Time har hvilet en del. Hestene kommer også dagligt på en foldtur (se videoklip), og jeg skal hilse og sige, at Action Time nyder sin "ferie"!

    Action Time er påbegyndt Aquatræning Barthahus. Træner Søren Jensen har gode erfaringer med at svømmetræne galopheste. Det er første gang, at en toårs får et intensivt svømmetræningsforløb. Svømmetræningen har til formål at bygge muskelmasse, give kondition, og skåne kroppen for de hårde belastninger fra den daglige træning på banen.

    I England trænes hestene på specielle træningsanlæg med lange, lige baner. Dette er skånsomt. Når man, som her på Klampenborg, træner hestene meget på selve banen, kan svømmetræning være et fornuftigt supplement.

    Action Time tog sin første bassintur i stiv arm - to baner! Hestene skal vænnes til det nye arbejde over nogle dage. Langsomt sættes arbejdsmængden op - et maksimalt arbejde udgør 11-12 baner. Efter endt træningsophold er det meningen, at svømmetræningen skal inddrages i den daglige træning.

    Vi har valgt at give Action Time et intensivt svømmetræningsforløb nogle uger i juli måned. Hestene skal lære træningsformen - og dette gøres bedst ved at træne hver dag i en periode. Efterfølgende kan man vælge at bruge svømmetræning som et supplement til den øvrige træning. Har hesten én gang prøvet svømning - glemmer den det ikke igen. Det er derfor smart at lære unghestene denne træningsform.

    Juni

    Årets suveræne vinder af Dansk Derby - ud over Peas and Carrots - blev Brogården. Hvad skal der til at skabe en Derbyvinder? - først og fremmest en god arvemasse - og dernæst et korrekt foder. Stutteri Havreholm leverede generne. Brogården er leverandør til dette års Dansk Derby vindende stald.

    Træner Lars Kelp har rejst og arbejdet worldwide. Stalden repræsenterer - i mine øjne - et best practice sted, hvor Lars Kelp bruger sine omfattende erfaringer - ikke mindst fra USA. Dette ses i træningsprincipperne. Og vi kunne se, hvorledes Lars Kelp ikke tøvede med at indhente hjælp fra USA - da Peas and Carrots havde hovproblemer.

    Det bliver spændende at følge staldens udvikling og ikke mindst - Peas and Carrots kometagtige karriere.

    Desværre nåede Action Time ikke at blive klar til sin debut på Derbydagen - efter trænerskiftet. Det kunne have været sjovt, men jeg er glad for at den bliver skånet for den hårde bane. Sir Alexander - Action Times staldkammerat - gjorde det godt. Det blev en 6. plads.  

    Jeg vil gerne takke træner Bent Olsen for nogle ganske uforglemmelige oplevelser - og ikke mindst for at gøre mig til hesteejer! Action Time er en hest, som har overgået mine vildeste forventninger.

    At jeg - siden sidste sommer - har fået en lynintroduktion til galopverdenen og i dag selv er med så sidelinien som hesteejer - er et spændende eventyr. Jeg har fået lov til at ride skønne heste i skoven og på banen - og har deltaget i den daglige pasning af hestene. Jeg har været med til auktion - og har budt! - og skæver selvfølgelig efter den hest, som jeg ikke fik. Det kan være, at Action Time skal møde dén en dag? Mere herom senere. Besøg og auktion i Newmarket var en kæmpe oplevelse. Prøv det! Og paddock-sommerfugle-i-maven. Prøv det!!! Hvad mere kan jeg sige.... Vi ses på banen!!

    Uge 22 Action Time har fundet sig til rette i sine nye omgivelser på Enghavelyst - og træner Søren Jensen er klar til at genoptage træningen med hesten.

    * Flyttedag! Efter længere tids overvejelse har jeg valgt at lade træningen af Action Time overgå til galoptræner Søren Jensen.

    Action Time har siden tilridningen begyndte i december sidste år udvist stor professionalisme i sit arbejde. Den har klaret både træning og vækst - uden pauser. Det har derfor været mit ønske at investere i et træningskoncept, hvor der lægges flere ressourcer i udviklingen af den enkelte hest.

    Dette har desværre ikke været muligt i et træningskoncept, som følges i galoptræner Bent Olsens stald. Ressourcerne er knappe, når man har 45 heste i træning - og få ryttere til rådighed.

    Det er min vurdering, at flytningens fordele vil opveje de risici, der er forbundet med et miljøskifte. Action Time er en gennemsund hest med et godt immunforsvar.

    * Der blev desværre ikke noget toårsløb på Jydsk Derby-dag. Næste chance for at komme ud og prøve kræfter er d. 10. juni på Klampenborg galopbane.

    * Hvis man er interesseret i at købe en galophest eller blot at få et indblik i træning, kan jeg anbefale Carl. A. Nafzger "Traits of a Winner". Her får man et fint indblik i galopverdenen - set fra en Kentucky-Derby vindende træners perspektiv. Her fortæller han bl.a. om hesten Unbridled, og dens fantastiske løbskarriere. Da ideen om at købe en galophest opstod, faldt jeg over Nafzgers bog. Her har jeg bl.a. fundet inspiration til valg af hest.

    Maj

    De nye løbsfarver blev taget i brug lørdag d. 13. maj - i prøveløbet. Ifølge traditionen indvies nye farver ved, at de lægges på gulvet i jockeyrummet - og alle jockey'erne løber en tur hen over trøjen. Dette bringer lykke og held i løb fremover. Farverne kan komme i brug igen allerede næste søndag - d. 28. maj, hvor årets første 2-års maidenløb afholdes på Klampenborg.

    Prøveløbet d. 13. maj blev vel overstået - uden dårlige oplevelser og med en godkendelse. Action Time og Zlatano er klar til deres første to-års maidenløb. En galophest er "maiden", indtil den har vundet sit første løb.

    Mandag morgen d. 8. maj bød på græsgallop - toåringernes første: Zlatano og Action Time fra Bent Olsen - sammen med to toårs fra Bendt Jensen. Zlatano og Action Time er meldt i prøveløb - lørdag d. 13. maj på Klampenborg.

    Startbokstræningen tegner godt. Zlatano og Action Time er teamet sammen i forberedelserne til prøveløbet. De to heste er vokset op sammen på Stall Lambadas stutteri - og er bedste venner. 

    April

    En af glæderne ved at købe en åring - er at følge hestens udvikling. Det er et halvt år siden, at Action Time kom til træningsstalden. Lørdag d. 29 april gik den sin første gallop - helt perfekt. Hesten er vokset en del. Da jeg købte den, lignede den en ranglet ridehest - i dag er der ingen tvivl. Den hest er født til galop - og må forventes at skulle debutere allerede i år.

    På årets 2. løbsdag vandt Green Calibre sit maidenløb. Jeg var selv med i Newmarket til decemberauktionen, hvor den smukke hest blev indkøbt. Hesten levede i dag op til forventningerne. Det bliver spændende at følge Green Calibre - er det en ny Eltizaam?

    Åbningsdagen på Klampenborg var en festdag i stald Olsen. To vindere - Trym viste storform. Skal vi se Trym i årets Derby? Alnitak indfriede ligeledes forventningerne, og indkasserede en flot sejr. Faheem måtte se sig slået på målstregen - efter en overlegen føring fra start til næsten mål. Se billeder fra åbningsdagen - og få at vide, hvem der i virkeligheden var galop-filmstjernen "Biggie Blackie" - i TV-serien Klovn.

    Action Time fejrer sin to års fødselsdag d. 9. april

    Action Times side kan du se billeder af hingstene på far-siden og i afstamningsoversigten finder du links til Thoroughbred Database. Der er tilføjet oplysninger om farhingsten Red Rainbow.

    En sikker forårsbebuder er Hesteejerforeningens staldrundgang, hvor de forskellige trænere viser deres heste frem. På billederne fra dagens ses lærling Tina Henriksen føre Action Time. Bagefter blev der serveret dejlig varm suppe i stald Olsen. Det var tiltrængt på denne bidende kolde - men spændende dag.

    Marts

    Foråret nærmer sig.  Hestene vokser og udvikler sig gennem træningen - fra dag til dag. Action Time er vokset en del siden den kom til stalden. Fra at den har været en forvokset baby, tegner konturerne sig til en stor, velpro-portioneret og harmonisk galophest. Ikke alt er hårdt arbejde - der er også tid til tur på folden.

    Action Time rides af lærling Tina Henriksen. Tina har været i stalden i knap et år. Det tager tre år at blive udlært. Hvis du er interesseret i at komme i lære som jockey, bør du kontakte en galoptræner eller Dansk Galop. På "Hest og Rytter", 2.-5. marts i Herning, kan man træffe repræsentanter for Dansk Galop på stand C2820, og hilse på jockey Mark Larsen.

    Vinteren vil ingen ende tage - men træningen er muliggjort af en heroisk indsats. Banen på Klampenborg er i en periode blevet harvet og saltet - nærmest i døgndrift. Derved har man kunnet tage begge sandbaner i brug, og har øget træningsmulighederne.

    Træningen er for alvor gået i gang - der er ikke længe til sæsonpremieren midt i april. Her sidst i marts begynder trænerne udefra at komme ind til Klampenborg med deres heste. Mange heste trænes på træningsanlæg - og har brug for at få noget rigtig baneerfaring.

    Februar 2006

    Åringerne gennemgår et hårdt træningsforløb på vejen til at blive aktive væddeløbsheste. Derfor er det vigtigt at følge op på, hvorledes hesten reagerer på træningen. I det daglige kontrolleres ben – før og efter træning, og i den daglige trimning mærkes efter, om der er ømhed i kroppen. En følsom hånd kan hurtigt spore, om hesten reagerer på en berøring. Puls- og tempe-raturmåling kan også give tidlige advarselssignaler – om evt. overanstrengelse.

    Action Time udvikler sig meget fint. Energiniveauet er i top - og krybben bliver støvsuget. Træningsniveauet er middel, så der er tid til vækst. Det er vigtigt, at åringerne ikke overtrænes. En hest som Action Time skal vokse meget endnu.

    Januar 2006

    Københavns Galopbane er for tiden dækket af is og sne. Vi er i januar måned og træning af galopheste i Danmark har svære betingelser. Trænerne på galopbanen sadler alligevel hestene, uanset vejr og vind, for en fuldblodshest skal ud og røre sig.

    Action Time bliver trænet på banen og i longe. Nogle dage kommer den også på fold - men folden er ikke så spændende lige nu. Træningen på banen foregår i trav og ganske lidt kort galop - i galopsproget kaldet "at cantre". Når Action Time er på banen, trænes den som regel sammen med en ældre førerhest, samt med andre "babyer" som den selv. Når en åring er "i lære" som væddeløbshest, er det vigtigt at træne speed, men det er lige så vigtigt at lære at løbe tæt på de andre heste. Se evt. billederne i galleriet. Flere billeder fra træningen er på vej.

    Fremtid 

    At opleve uddannelsen af en galophest på nært hold er spændende, fascinerende – og nervepirrende. Kun 18 måneder gamle kommer hestene i træning. En træning som er stærkt specialiseret – og hård. 

    Ved købet af en åring vurderer man hestens eksteriør og afstamning. Det er meget væsentlig med en god benstilling, for benene skal holde til meget. En hest i fuld galop skal kunne bære hele sin vægt – incl. jockey - på ét ben ad gangen. Ligeledes ser man på skuldrenes vinkel, kroppen m.m. Alt sammen skal gå op i en højere – harmonisk – helhed. 

    Hestens afstamning siger noget om fremtidsmulighederne. I auktions-katalogerne kan man læse om avlshingstene – og deres resultater. Hver enkelt åring har en side i katalog, hvoraf fremgår hvilken hingst og hoppe, den er efter. Her redegøres for de resultater – både avls- og løbsmæssigt – der er opnået i familien.  

    Galopheste karakteriseres efter, hvilken distance de er bedst på. En sprinter er god på de korte afstande. En stayer er god på den lange – derby – distance. Dette har betydning for planlægningen af hestens karriere.

    ”De kloge” siger, at Action Time er en sprintertype. Kropmæssigt har han en karakteristisk stor bagpart – ”motoren”. I hans afstamning findes gode sprintertyper.

    Nu vil arbejdet og fremtiden vise, hvorledes Action Time udvikler sig.