Action Time - Nyheder

 

 

 • Forside

 • Købet

 • Action Time

 • Galopsport

 • Om mig

 • Træner

 • Nyhedsarkiv

 • Galleri

 • Sponsorer

 • Kontakt

 •  

   


  Åringer hygger sig


  Miss Kelly


  Academy Award


  Silca Star


  Silca Legend

   

  Kontakt Webmaster

   

   

   

  Nyt om Action Time - seneste nyt

  Navngivning
  Navnene på de to åringer ligger nu fast: Silca Star og Miss Kelly. Med Silca Star har vi brudt traditionerne - idet en tysk født hest arver sin mors navns forbogstav. Silca Star er imidlertid dansk avl - og målrettet mod en karriere i Skandinavien, og så er det noget fart over dét navn. Hvad angår Miss Kelly, blev forældrenes navne - Academy Award og O'Kelly - meget hurtigt koblet sammen til "Grace Kelly". Sjovt nok var Grace Kellys far en stor væddeløbsentusiast, og Kelly familien har haft heste og trænere. Med navnet Miss Kelly låner vi lidt stjernestøv fra én af 50'ernes blændende skønheder.

  Møde om dopingkontrol i hestesporten (II)  
  Mødet om doping bød på nogle særdeles interessante indlæg. Desværre var fremmødet ikke overvældende. Eneste menige fremmødte fra galopsporten - var undertegnede. Formanden for Dansk Galop var mødt op - og bad om ordet: Han kunne orientere om, at man på kulturministerens opfordring havde taget initiativ til at få taget uvildige dopingprøver af svenske dyrlæger. Det lyder som et godt initiativ.

  En ren og fair sport
  Møde om dopingkontrol i hestesporten.
  Vejledning om management af konkurrenceheste. Relevant for alle konkurrencesportsgrene inden for hestesporten. Flg. talere holder et oplæg:

  Dressurrytter Anke ter Beek, York Stutteri
  Dyrlæge Nicolai Jarløv, Hørsholm Hestepraksis
  Dyrlæge Carsten Grøndahl, Zoo, taler om FEI
  Indlæg fra antidoping Danmark

  Efterfølgende paneldiskussion
  Hvor: Idrættens Hus, Gunnar Nu Salen, Brøndby Stadion 20, 2605 Brøndby
  Hvornår: Torsdag d. 15. november, kl. 19 - 22, entre kr. 50
   

  Silicium forebygger knoglebrud

  I en artikel fra 2003 i Thoroughbred Times redegøres for forskning, som har studeret skadesfrekvensen på en gruppe 2-års galopheste. Heste, som fik tilskud i foderet af organisk bundet silicium, havde en signifikant lavere skadesfrekvens og ydede mere i træningen.

  Krybbebider

  Krybbebidning er relateret til mavesår. En kur med Egusin mod mavesår har i nogle tilfælde vist sig at kunne fjerne krybbebidning.
  Krybbebiderem har ingen effekt på årsagen til adfærden - og anses for dyrplageri.


  Professionel fodervejledning

  Galopheste stiller store krav til korrekt fodring. På dette område har danske trænere meget at lære. Træner Lars Kelp har outsourcet foderplanlægningen til Brogården. Dette har givet nogle synlige resultater - bl.a. i Derbyvinderen Peas and Carrots.


  Nye, lovende avlshingste

  Det er spændende at følge de nye avlshingste. Academy Award kan tegne sig for et par markante hoppe toårspræstationer i år. Lois Lane har vist sig helt suveræn - og ligeledes All Grey har vist gode takter. Hingstene lader vente på sig. Stort set ingen af Academy Award-hingstene fra 2006 er kommet til start endnu. Vi har noget til gode til næste år!

  Silca Legend
  afkom tegner generelt til at være sent udviklede. Det tager vi med i planlægningen for Silca Stars løbskarriere. Lørdag d. 22 okt. bød på en tragisk ulykke, idet Miss Mariko brækkede benet i Vinterfavoritterne i Århus. Efter en hårdt pullende start, snublede hesten! Et trist, men hændeligt uheld. Hermed sluttede en lysende karriere - for årets første sejrende afkom efter Silca Legend.

  Medio oktober - åringer

  Basisuddannelsen af åringerne er i fuld gang. Alle har været i gjord - og kørt i liner. Næste skridt er at få sadel - og rytter på ryggen.
  "Silca Star"
  har passeret prøven. Det er en meget lærenem hest, som bare kaster sig ud i tingene.
  "Grace Kelly" har prøvet gjord og liner, og har så haft en lille pause. Nu er den klar til at komme i gang.
  Åringerne vokser. Begge heste er vokset siden ankomsten til Skovbo. Dette kan være en smertefuld proces - og kan tydeligt ses på bevægelser og på adfærd. Så er man nødt til at tage en pause i arbejdet.

  Navngivning af åringerne

  Det er noget af en proces at navngive åringer. Ét er at finde på et navn - noget andet er at få det godkendt. Navnet skal opfylde nogle krav - og skal godkendes i de øvrige skandinaviske lande. Hvis der nu havde eksisteret et fællesnordisk databaseværktøj, ville det hele have været lidt nemmere.
  "Silca Star" venter vi - stadig - på en godkendelse. "Grace Kelly" kan ikke godkendes - så vi skal finde på noget nyt. Et er garanteret - den vil på en eller anden måde blive opkaldt efter filmstjernen og modeikonet - Grace Kelly. Det var en så indlysende idé - med kombinationen af Academy Award og O'Kelly. Og at vores "Kelly" kan leve op til dette fine forbillede - af kvindelig ynde og unikke præstationer - er jeg ikke i tvivl om.

  Nye, lovende avlshingste

  Seneste løbsdag - d. 22. september - på Klampenborg gav gyldne håb til ejere af Silca Legend og Academy Award afkom. Miss Mariko, der har været hårdt plaget af sore shines, vandt maidenløb i overlegen stil - og råstærke Lois Lane hentede karrierens fjerde sejr i fem starter.

  Silca Star og "Grace Kelly" har begge i høj grad været en fornøjelse af få i hænderne. "Grace Kelly" har samme gode væsen, som tidligere O'Kelly afkom har vist. At den samtidig har arvet noget råstyrke - og viljestyrke - fra Academy Award, er der ingen tvivl om. Det er allerede en stor og stærk hest - og også en bestemt dame.

  Åringer

  Første led i uddannelsen af galophestene er at lære dem at være iført gjord og hovedtøj. Når dette er accepteret, bliver hestene kørt i liner. Dvs. at træneren går bag hesten, og styrer den ved hjælp af lange køreliner. Meningen er, at hesten skal lære at svare på bid og tøjlehjælp.

  Det er først senere, at selve tilridningen begynder. Tilridning foregår efter en individuel plan, som er tilpasset den enkelte hests fysiske og mentale udvikling.

  Action Time

  Som et led i træningen gennemgår alle nye heste hos Anja et "over all check". Med hjælp fra dyrlæge, massør og behandler afdækkes de stærke og svage sider i hesten, og der ydes hjælp til de konkrete problemer. Langt om længe kan jeg se, at Action Time er tilbage på ret kurs - Back on Track!!!
  Der har været en særlig glædelig gevinst ved at flytte til Skovbo. Jeg har fået min gode, gamle
  Action Time tilbage - dén Action Time, som jeg faldt for som åring.

  Langt de fleste galopheste udvikler alvorlige stress symptomer - som selvfølgeligt påvirker humør og adfærd. Mavesår er meget udbredt blandt galopheste - jeg har set grelle eksempler på Klampenborg - og jeg har ikke mødt nogen, som har gjort noget for at forbygge problemet - før Anja.
  Der bliver intet gjort inden for dansk galopmiljø - for at udbrede viden om problemet - eller viden om forebyggelse. Galoptrænere i Danmark har ingen formel uddannelse. Og dyrlægerne lukker - åbenbart - øjnene for problemet. Desværre!

  Det har været en stor fordel for Action Time - og mig selv - at jeg har kunnet følge min hest. Derved kender jeg dens reaktioner nøje - og jeg har altid vidst, når noget ikke fungerede. Når jeg kigger til den, ved jeg præcist hvad "barometeret" står på - og om det har været en god dag.

  Åringsauktion

  D. 1. september var jeg på York til Dansk Galops årlige åringsauktion.

  Dagen resulterede i indkøb af fem katalognumre til stalden. Fra Stutteri Hjortebo blev erhvervet to fine hopper - katalognr. 18 og 39. Fra stutteri Løkkemarken blev indkøbt katalognr. 46. Jeg selv stod for købet af katalognr. 2 fra Light Valley Stud - navngivet Silca Star - og katalognr. 84 fra York Stutteri - navngivet Grace Kelly.

  Dertil skal lægges indkøb af to heste før auktionen - Kozlak og Garcon - fra stutteri Blesbjerg. Og et køb af katalognr. 6 Blondies Girl - efter auktionen. Der er nu samlet otte åringer på Skovbo - så der er blevet noget at se til!

  Før auktionen havde jeg lavet research, hvilket er nødvendigt for at handle fornuftigt. Første kriterium for at udvælge en galophest er afstamning. Andet kriterium er hestens kropsbygning. En god afstamning nytter ikke så meget, hvis hesten har fire skæve ben.

  I foråret og sommeren havde jeg været på besøg på stutteri Hjortebo, hvor Jette og Søren Hjorth havde vist alle deres åringer frem. Dette førte til mit første køb - hingsten Joe Fly - efter Cajun Cadet og Jaquelin. Joe Fly var uheldig at komme i hegnet ganske kort tid efter købet. Den påførte sig så alvorlige skader på senerne, at dyrlægen aflivede hesten øjeblikkeligt.

  Senere på sæsonen var jeg på besøg på Light Valley Stud. Det blev faktisk til hele to besøg før auktionen. Her fik jeg et glædeligt gensyn med dejlige Stuart Little, som efter en seneskade har fået sig en tiltrængt ferie hjemme på stutteriet. Jeg havde særligt et øje til stutteriets tre hopper.

  Sidst men ikke mindst var jeg til York Stutteris fremvisning af åringer - kort før auktionen. Her blev auktionshestene vist frem i ridehuset - og der var bagefter mulighed for at besigtige hestene. Avlshingstene Academy Award og Binary File blev også præsenteret.

  På baggrund af researchen lavede jeg en liste over 10 katalognumre, som jeg fandt interessante at erhverve. Og - hvad der er mest væsentligt - jeg vurderede, hvad der var mit maksimale auktionsbud. Med sådan en liste kommer man ikke helt galt af sted.

  Satsningen på at erhverve Silca Star var en beslutning, som blev truffet efter besøget på Light Valley Stud. Om man så kan sige - med "hovedet". Den blev erhvervet til det bud, som vi forud havde vurderet som vores maksimale pris. Her er tale om en hest med en meget fin afstamning - harmonisk sat sammen og med et rigtig god temperament. Det sidste er typisk Silca Legend-egenskaber.

  Ønsket om at erhverve "Grace Kelly" blev taget ved fremvisningen på York Stutteri. Det er absolut en hest, som - i mine øjne - skilte sig ud. Det er en hest, som har papirerne i orden. Academy Award viser allerede nu i sin første sæson som avlshingst nogle iøjnefaldende resultater. O'Kelly blev indkøbt som toårshest, med fine præstationer i bagagen, og gjorde det rigtigt flot både som to- og treårs.

  Men beslutningen blev taget med "hjertet". Jeg regnede personligt med, at den ville blive væsentligt dyrere end den faktisk blev. Man kan sige, at jeg sad og ventede hele auktionen - bare for dette sidste katalognummer. Da budene - efter min opfattelse - var urimeligt lave - slog jeg til. Også selvom stalden allerede havde købt ind til en hel transporter fuld!

  What a day!